Bikepark

 

Bar End Bikepark

Het idee was er al langer, maar kreeg na het mooiste Nederlands kampioenschap in 2018 een boost. Het parkoers was mooi en uitdagend. We kregen zelfs vragen uit het land om de expertise van de bedenker te mogen gebruiken. Op dat moment kwamen er een aantal dingen bij elkaar en viel de puzzel in één. Mountainbike, talentenopleiding, Apeldoorn Fietsstad, toerisme, de FSG sportacademy, lokale ondernemers enz. enz. Een Bikepark dus. Ron Windhouwer, voorzitter technische zaken, heeft het hele idee op papier gezet in de notitie “Mountainbikeclub Bar-End de verbindende factor”.

Samen met de bedenker van het NK parkoers, hoofdtrainer Han ten Hove is het plan verder uitgewerkt. Er zijn offertes opgevraagd, subsidie aangevraagd en gelukkig ook gekregen.

In juni 2020 zijn we met de werkzaamheden gestart en ondertussen is deel 1 (van de 3) eind juli opgeleverd (zie film). De aanleg is in handen van Tracks&Trails van Patrick Jansen onder toeziend oog van Han ten Hove. Het Bikepark is voor zowel de wedstrijdrijder als voor de recreant. Op alle niveaus moet er aan de techniek geoefend kunnen worden om de veiligheid van het mountainbike te vergroten. Nederland kan wel fietsen, maar niet iedereen kan mountainbiken. Voor de wedstrijdrijders is er een intentie van de KNWU om dit Bikepark aan te wijzen als trainingscentrum. Verder zal het worden aangeboden voor clinics en trainingen.

 

MTB Clinic als cadeau

Mijn man vond het super! Hij moest flink aan de bak!  Die Bas heeft ‘m volgens mij alle hoeken laten zien! Mooie vent en leuk om hem te ontmoeten! Het was/is erg leerzaam geweest, vertelde mijn husband en hij heeft zijn paar zeldzaam vrije dagen daarna op de Postbank doorgebracht en alle nieuwe aangeleerde kennis en skills meteen in praktijk gebracht…. helemaal enthousiast? mooi om van de zijlijn te zien.

Één op één was natuurlijk een enorme luxe …….dat heeft echt goed uitgepakt!

Hij vond het écht heel erg leuk!!

MTB clinics Bar-End

Wil je gebruik maken van het Bikepark met jouw bedrijf, club of voor individuele training neem dan contact op via : clinics@bar-end.nl

Clinic informatie aanvragen

 

Bar End heeft als één van de grootste wielerverenigingen van Nederland een specialisatie in het mountainbiken. Binnen de club wordt zeer veel getraind op technische vaardigheden en heeft daarmee bij de wedstrijdrijders al jaren veel succes. Het Bikepark Anne Terpstra is het grootste icoon van de club. Onder het motto: “Alles mag, niets moet” geeft Bar End MTB clinics op het eigen bikepark in Apeldoorn op 3 niveaus:

MTB niveaus

Basic level; max 12 pers

Beginnend mountainbiker – het terrein bepaald (nu nog) jou koers. De beginnende mountainbiker die zijn/haar skills wil verbeteren. Aandacht wordt besteed aan alle elementen die jij in Nederland op de trails tegenkomt. We werken aan balansoefeningen, bochtentechniek, klimmen, afdalen, lage drops, wortelsecties, mul zand, etc. Jouw mountainbike voelt nog als nieuw en wat onwennig, jij hebt nog maar weinig vertrouwen in jij vaardigheden op de verschillende ondergronden. Jij zit nog met te gespannen spieren op jij fiets. Bij een kleine afdaling grijp jij je remmen al. Jij neemt kleine hindernissen op de mountainbike routes vaker lopend dan op de MTB. Jij hebt moeite om op bochtige parkoersen de snelheid erin te houden. Hoe jouw fiets reageert op de wisselende omstandigheden is nog onvoorspelbaar voor een beginnend mountainbiker.

Aandachtspunten in beginners clinics zijn:

 • Materiaalkennis zoals, bandenkeuze, bandenspanning, materiaalonderhoud, banden wisselen na lek etc.
 • Ontspanning tijdens inspanning op de fiets
 • Juist gebruik van de remmen
 • Lichaamspositie op de fiets

Wees niet bang fouten te maken, we zullen laten zien dat we jou stap voor stap verder zullen brengen zonder jou direct de diepte in te sturen. Tijdens de beginners clinic zullen we het niveau van de oefeningen aanpassen. Het gaat vooral om plezier op de fiets te hebben en natuurlijk om wat te leren!

Advanced level; max 12 pers

Voor de gevorderde mountainbiker die zijn/haar skills naar een hoger niveau wil brengen op de (buitenlandse) trails. Het gaat hier niet zozeer om de hogere snelheid, maar vooral om meer efficiency/flow. Aandacht wordt besteed aan verbeteren van handelingssnelheid, kijklijnen voor het rijden van moeilijkere secties, de wall ride en pumpsecties.

De gevorderde mountainbiker – jij weet de juiste koers te bepalen maar gaat nog niet altijd vloeiend. Jij hebt al veel plezier in het mountainbiken, jij fiets voelt vertrouwd en jij zit relaxed op de MTB, jij neemt de bochten al redelijk op snelheid, jij neemt hindernissen in een rechte lijn en jij remt alleen daar waar nodig.

Op gladde en/of bochtige parkoersen ziet het fietsen er nog soepel en vol zelfvertrouwen uit. Jij zit vaak in de gewenste positie. Maar als het terrein echt ruiger wordt dan word jij gespannen, jij verliest nog regelmatig de controle over de mountainbike als jij met snelheid hindernissen over de hindernissen gaat. Bochten met twijfelachtig overzicht schat jij nog vaak verkeerd in. De gevorderde mountainbiker rijd wel met zelfvertrouwen en daagt anderen regelmatig uit en rijdt doelbewust zijn mountainbike tochten. Ook conditioneel zijn ze vaak al verder dan de beginner. De gevorderde mountainbikers observeren het terrein, bepalen de juiste lijn en maken gebruik van het terrein om snelheid te genereren en nemen bochten met de juiste snelheid. Jij vliegt niet meer wild over obstakels maar gebruikt de juiste techniek bij drops, springt over obstakels en weet hoe jij jijzelf “licht” en “zwaar” kunt maken.

Aandachtspunten in expert clinics zijn:

 • Materiaalkeuze gericht op snelheid ipv veiligheid alleen
 • Kortere bochten, sneller remmen, sneller bergop
 • Kleine drop-offs, kleine jumps, bochten, langer doortrappen voor- en in de bocht
 • Meer wisselende ondergronden zoals mulzand, steenachtige/rots afdalingen, steile klimmen.

Expert level; max 10 pers

Voor de mountainbiker met goede technische vaardigheden die zijn skills wil verbeteren naar een hoger niveau bijvoorbeeld voor wedstrijden. Aandacht wordt besteed naast de advanced skills aan het efficiënt rijden van hoge drop off’s, rock secties, jumps op alle topsecties van het bikepark. Het beheersen van technieken als de bunny hop, manual, endo en endo turn helpen bij het rijden van de technische secties. Expert mountainbiker – jij bepaald het gedrag op en van de mountainbike. Ontspannen rijdt jij met agressie over de paden, jij ontwijkt obstakels of gebruikt ze om snelheid te ontwikkelen of de juiste lijn te houden.

Jij zet het parkoers naar jij hand. Jij vliegt over de meeste obstakels, jij gaat met de juiste snelheid de bocht in maar komt er ook met snelheid weer uit. Hier komt de conditiefactor nog meer naar voren en ook visualiseren is een nieuwe stap. Dit niveau mountainbikers rijdt ook regelmatig mee in wedstrijden als marathons of meerdaagse en is ook bekend op de buitenlands parcours. Ook hierin kunnen we jij helpen met onze ervaring.

Aandachtspunten in expert clinics zijn:

 • We trainen op wedstrijdwaardig niveau, ook gaan we met elkaar de uitdagingen aan.
 • We maken de uitdagingen moeilijker zodat jij ook even moet nadenken over de opdracht
 • We gaan bezig met visualiseren en lezen van het parkoers
 • We gaan de intensievere trainingsvormen proberen.

De Clinic

Alle clinics duren 2 uur, incl. ontvangst koffie en thee. De clinics worden alleen door Bar End trainers gegeven. Dit zijn deels KNWU opgeleide trainers of wedstrijdrijders die de Expert skills beheersen. Deelnemen alleen op basis van een eigen én goed functionerende MTB en eigen helm.

Voorwaarden MTB:

 • Goed functionerende remmen,
 • Goed functionerende versnellingen,
 • Geen standaard bevatten of andere uitstekende delen.
 • Bar End behoudt zich het recht voor om een MTB te weigeren in een clinic in het kader van veiligheid.

Naast de trainers is er altijd iemand bij het clubhuis die hand en span diensten verleend. De koffie en thee verzorgd. (een lunch of BBQ kan op aanvraag worden besteld) maar ook voor mensen die met een blessure, valpartij of gewoon door angst moeten afhaken en evt. verzorgd kunnen worden. (EHBO)

De Tarieven

Tarieven vanaf 1 juni 2024
Clinic voor zowel bedrijven als verenigingen
Huur dagdeel (2 uur) max 12 personen € 450,00
Iedere deelnemer extra € 25,00
Trainer van Bar-End (verplicht) per 10/12 deelnemers. Bij de 13e deelnemer een 2e trainer erbij € 60,00
Clinic is inclusief koffie en thee
Lunch per persoon (optioneel) € 17,50
BBQ per persoon (optioneel) € 35,00
Clinic voor volwassen (vanaf 16 jaar) per persoon
Clinic vanaf 16 jaar per persoon. Deze persoon (max 2) sluit (en) aan bij de donderdagavond groep, doet mee met de warming-up en krijgt daarna van één trainer apart "een les"
Duur 1,5 uur € 45,00
Clinic individueel vanaf 16 jaar, 1.5 uur met één trainer
(ip op de donderdagavond) € 75,00
Wordt gegeven door een wedstrijd/jeugd rijder (op basis van beschikbaarheid)
Clinic voor een jeugd wedstrijdrijder (8-16 jaar)
Door een van onze wedstrijd trainers (op basis van beschikbaarheid), kan evt. in een groep
Duur: 1,5 uur per persoon € 75,00
Groep max 4 deelnemers per persoon € 25,00
Toertocht max 12 personen (minimaal 8)
Prijs pp € 20,00
Olv een Bar-end gids een 2,5uur durende tocht over de Veluwe met verschillende ondergronden, uitdagende paadjes en beklimmingen. Onderweg tips en trucs over het mountainbiken
Kinderfeestje: (min 6 kinderen max 8 kinderen tussen 8-12 jaar)
Tijdstip in overleg met de aanvrager rekening houdend met beschikbare trainer en de planning van de jeugd trainingen
Programma: Uitleg over het park, afhankelijk van leeftijd en ervaring een basic clinic op het park (in te vullen door de trainer)
Duur: 1,5 uur € 50,00
Prijs per kind € 15,00
(eigen fiets of kinderfiets via verhuur)
Huur kinderfiets: (per dag incl. helm) € 15,00
Huur volwassenenfiets: (per dag incl. helm) € 17,50
Opties:
1) Ouders organiseren zelf wat aan versnaperingen € 0,00
2) Pannenkoeken eten bij de club, prijs per kind € 15,00

Wil je gebruik maken van het Bikepark met jouw bedrijf, club of voor individuele training neem dan contact op via : clinics@bar-end.nl

Clinic informatie aanvragen

 

Team Bar-End Trainers 2024