Gravelrides

Het zal de enthousiaste, fanatieke en sportieve Bar-End’ers niet ontgaan zijn….Er is sinds een aantal jaren een nieuwe off-road trend ontstaan die ondertussen razend populair geworden is, namelijk het GRAVELLEN! Ook onder de leden van Bar-End neemt het enthousiasme over deze tak van wielersport steeds meer toe. Als echte off-road wielerclub, waar sport en plezier hoog in het vaandel staan, wil Bar-End in 2022 opnieuw proberen meer aandacht aan Gravellen te schenken en starten met Gravel Groepsritten.

De start van deze groepsritten zijn, net als bij de reguliere mtb-ritten, wel afhankelijk van enerzijds de animo onder onze leden en anderzijds van de aanwezigheid van voorrijders. Meld je daarom aan via info@bar-end.nl en geef aan of je graag een keer met een gravelrit mee wil gaan, maar tevens of je eventueel een groepje enthousiastelingen mee wil nemen als voorrijder. Geef dan gelijk ook je mobiele nummer door, zodat we je dan uit kunnen nodigen voor de app groep Bar-End Gravelrides. Gewoon gezellig en geheel vrijblijvend een rondje Gravellen op bijvoorbeeld zondagmorgen of dinsdagavond (vanaf start avondseizoen).

Tot het moment dat we voldoende gravellaars en voorrijders hebben, kun je als lid van Bar End natuurlijk ook met de gravelbike mee op de reguliere zondagmorgen ritten. MTB’en en Gravellen gaat namelijk prima samen, dus kom meerijden op je gravelbike en geniet gezamenlijk van onze mooie groepsritten.

Voor degenen die het nog niet weten, wat is eigenlijk Gravellen?

Gravellen, gravelrijden, of hoe je het ook wil noemen, komt eigenlijk heel simpel neer op met een fiets over gravelwegen rijden. Nu is dat nogal een brede definitie, maar dat is niet zo gek, want deze niche binnen de wielersport is ook vrij breed. Ondanks dat er al heel lang over gravelwegen gereden wordt, is het pas sinds kort echt populair.

Van racefiets tot MTB, wat heb ik nodig om te GRAVELLEN?

Heel simpel: een fiets. Afhankelijk van wat je precies wil doen kan je op elke fiets gravellen, of het nou een racefiets is, een speciale gravelbike, cyclocrosser of een mountainbike. Met 28 mm bandjes kan je namelijk al veel meer dan je denkt, en gravelstroken die er mooi bij liggen zijn dan ook geen probleem! Hou je van wat grover werk dan is een echte gravelbike, cyclocrosser of een mountainbike wel een must, want dan kan je 33 mm of breder steken, waardoor je het comfort en de grip verhoogt.

Wat onderscheidt een gravelbike?

Je zou denken dat een gravelbike vooral lijkt op een cyclocrossfiets, maar dat is niet zo. Qua uiterlijk heeft hij meer weg van een racefiets, maar dan met brede banden. Een tweede verschil is de geometrie, waardoor je iets meer rechtop zit. Vergeleken met de compacte, performancegerichte cyclocrosser is een gravelbike erg geschikt voor lange ritten in een relaxte houding. Je zou dat zeker ook met de mountainbike kunnen doen, maar een gravelbike is over het algemeen wel lichter en sneller!

Waar is het goed Gravellen?

Waar niet? Overal in Nederland en zeker ook bij ons op de Veluwe heb je gravelwegen, onverharde stukken en natuurlijk zelfs MTB-routes en singletracks. In Nederland kan je ook ontelbaar veel grovere gravelwegen vinden. In de bossen liggen deze vaak in de vorm van zogenaamde fire roads, maar ze zijn op veel meer plekken terug te vinden.

Waarom is er opeens zoveel animo voor Gravellen?

Het avontuur

Het is een stuk avontuurlijker dan de racefiets. Je komt op plekken waar je normaal niet kan komen, de ondergrond is een stuk zwaarder en je hebt er iets meer skills voor nodig. Zelfs in ons kleine kikkerlandje zijn er prachtige stukken natuur om te ontdekken! Daarnaast zijn er nog steeds veel meer onverharde paadjes en weggetjes te vinden dan je denkt, en je deze ken je allemaal nog niet! Sla eens een ander paadje in en zie waar je uit komt.

De sfeer

Hou je ervan om lekker ongedwongen te fietsen en te ouwehoeren op de fiets of naast de fiets bij een lekker kampvuur en drink jij graag een drankje na het fietsen? Dan ga jij je helemaal thuis voelen in de gravelscene. Veel events, zoals de LTD Gravel Raid staan erom bekend dat er van alles te doen is naast de gravelride zelf. Drankjes, optredens, een BBQ; veel van deze events maken er een klein festivalletje van na afloop, wat de sfeer natuurlijk ten goede komt. Proost!

Bron / inspiratie
https://gravelrides.cc/alle-routes/
cobblescycling.com
• Blog Futurumshop
Gravelbike.be